tiistai 20. joulukuuta 2022

Gamja Jorim – korealaiset pannulla kypsennetyt perunat


Eilen meillä oli päivällisenä pakastimesta putkahtanut lampaan kare. En löytänyt mitään korealaista ruokaohjetta lampaalle, vain "Korean style"-maustamista. Niinpä vain leikkasin kareen tikkareiksi ja paistoin ne pannulla ja korealaisen osuuden päivällisestä hoitivat sivukkeet. Tein kolme erilaista pikkuruokaa, joista yksi oli nimeltään Gamja Jorim. Gamja on peruna ja jorim tarkoittaa kypsennystä vähänpuoleisessa liemessä. Braising kuten ämerikkäläinen sanoisi. Nanna teki näitä jo vuosia sitten, mutta en sitä postausta kommentoinut erittäin hyvästä syystä, olin juuri tuolloin caminolla enkä ehtinyt lukea edes lemppariblogeja. Muuten olisin varmasti kommentoinut. Otin vinkit tähän ruokaan Beyond Kimchee-blogista. 

Gamja Jorim kahdesta perunasta

  • 2 suurta perunaa
  • tikkuaskin kokoinen pala kelpiä (=merilevää)
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 6 rkl vettä + noin saman verran lisää kypsennyksen aikana
  • 2 rkl siirappia
  • kevätsipulisilppua
  • paahdettuja seesaminsiemeniä
  • seesamiöljyä
Kuorin perunat ja leikkasin ne pienehköihin tasakokoisiin paloihin ja laitoin ne kylmään veteen likoamaan puoleksi tunniksi, jotta niistä lähtisi tärkkelystä. Mittaisin haudutusliemen ainekset pannulle, soijakastikkeen, kelp-palasen, siirapin ja veden. Kumosin veden perunoista ja perunat pannulle. Haudutin perunoita noin 20 minuuttia melko maltillisella lämmöllä. Kelpin otin pois liemestä muutaman minuutin jälkeen. Kerran lisäsin vettä, etteivät perunat kiehuneet kuiville. 


Tein muita sivukkeita siinä samalla ja kokeilin perunapalojen kypsyyttä välillä. Kun perunat olivat kypsiä, kumosin ne pienelle lautaselle ja ripottelin päälle hieman kevätsipulisilppua, seesaminsiemeniä ja seesamiöljyä. Nämä olivat oikein kiva lisä aterialle, jonka muina osina olivat lammastikkarit, kevätsipulimunakasrulla ja pinaattipannukakut. Kimchipurkki unohtui jääkaappiin, sekin olisi sopinut tähän settiin. 


Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan Pöytä Koreaksi-välilehdelle, josta löytyvät muutkin pakkomielteeni ilmentymät. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti