lauantai 27. toukokuuta 2023

Pastaa ja parsakaalia Italian eforttina


Nettiyhteys on yhä kortilla, kirjoitan nopean postauksen päivän ruoasta. Sen lisäksi kerron, että jätimme Loiren laakson taaksemme ja tulimme Normandiaan, Juno Beachille. Eikä tässä vielä kaikki, tulimme jopa erille leirialueelle kuin viime vuonna. Kui hienoo se on? Viime vuonna olimme noin 3-5 kilometrin päässä olevalla alueella ja sinne olisimme suunnanneet, jollei tämä alue oli tärpännyt. 

Päivällisenä meillä oli toiseksi viimeinen pinnistykseni italialaisen ruoan parissa tälle keväälle, eli pastaa parsakaalin kanssa. Ohjeen mukaan olisi pitänyt olla orchette-pastaa, sitä pientä korvalehden muotoista, mutta en minä sitä varten alkanut ostaa uutta pastapussia, vaan käytin loppuun pienen simpukanmuotoisen pastan pussin loput. Olin todella tehokas ja kätevä emäntä tänään, säästin jopa keitinvettä. Olen siitä todella ylpeä.

Pastaa ja parsakaalia kahdelle sekä possunkyljykset

  • 300 g parsakaalin nuppuja
  • 0,5 l vettä
  • 2,5 dl kuivaa pientä simpukkapastaa
  • suolaa pastan keittämiseen
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl murskattua valkosipulia
  • muutama hitunen chilihiutaleita
  • 1 dl raastettua parmesaania
  • pippuria
  • tuoretta persiljaa
  • 2 pienehköä luutonta possunkyljystä
  • 1 rkl voita 
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
  • 2 rkl armanjakkia
Halusin säästää tiskiä ja sitä montako kattilaa tai pannua minulla olisi tulilla. Tein siis näin: 
  1. leikkasin parsakaalin nuput irti varsistaan
  2. kiehautin vokkipannussa puolisen litraa vettä
  3. esikeitin parsakaalinuput vedessä ja kaadoin nuput siivilään, mutta säästin veden
  4. laitoin nuput foliovuokaan ja kannen päälle
  5. palautin veden vokkiin ja lisäsin veteen suolaa
  6. kun vesi taas kiehui, laitoin pastat kypsymään, noin 9 minuuttia
  7. pastan kiehuessa otin esille valkosipulimurskan, chilihiutaleet ja raastoin parmesaanin
  8. samaan aikaan paistoin paistinpannulla kaksi somaa possunkyljystä voissa, maustoin ne suolalla ja pippurilla ja kaadoin mukaan pari rkl armanjakkia
  9. kun pasta oli kypsää, kaadoin sen siivilään ja palautin vokkipannun liekin päälle
  10. lisäsin pannulle oliiviöljyä, valkosipulimurskan ja chilihiutaleet
  11. kaadoin mukaan foliosta parsakaalinuput ja sekoittelin hetken
  12. lisäsin mukaan pastan ja sekoitin, maustoin vielä parmesaanilla, pippurilla ja persiljassa
  13. samaan aikaan possun kyljyksen olivat valmiita ja kokosin annoksen
  14. oli hyvää


Giro d'Italiassa ei olisi voinut paremmin käydä (minun suosikkilaskuissani). Hirvittävä ylämäkiaika-ajo teki tehtävänsä ja vaikka Primoz Roglicilla oli huono hetkensä ja ketju hyppäsi tien töyssyssä pois paikaltaan, hän pystyi ajamaan niin kovaa, että hän ohitti kokonaistilanteessa Geraint Thomasin, jonka aika-ajo ei sujunut niin hyvin kuin mahdollista. Huomenna siis seremonialliseen päätösetappiin Primoz Roglic lähtee johtajan pinkissä paidassa, toisena on Geraint Thomas ja ihan hänen kannoillaan pari sekuntia perässä Joāo Almeida. Kärjen järjestystä ei huomenna enää uhata, mutta tietysti kirimiehillä on vielä toiveita etapin voittoon. Ehkäpä Mark Cavendish pystyy voittamaan etapin vielä viimeisessä Girossaan. En tykkäisi huonoa. 

2 kommenttia:

  1. Orchette-pastaa? Siis tarkoitat orrechiette-pastaa? tiedän, että italialaiset ovat tarkkoja siitä, mikä pastamalli kulloinkin mihinkäkin reseptiin sopii, mutta minusta se ei aina ole niin nokonnuukaa. Terkut Saksasta!

    VastaaPoista
  2. Kiitos oikaisusta, olin huolimaton pastan nimen kanssa 🤗

    VastaaPoista