sunnuntai 14. toukokuuta 2023

Mobile-minestrone revisited


Sunnuntai Fourasissa on ollut oikein mukava, saattaa olla, että muistin jo paikan nimenkin oikein. Vaikkei Suomelle nyt sitten viisuvoittoa tullutkaan, emme ole masennuksen vallassa vaan iloisia hienosta toisesta sijasta. Lähdimme aamiaisen jälkeen suunnitellulle pyöräretkelle, jonka suunta hieman muuttui, sillä sain selville, että sunnuntaisinkin Fourasin (tai sinne päin) kauppahallit ovat auki aamupäivällä. 

Kun lähdimme leirialueelta, oli parin ensimmäisen korttelin matkalla aivan hiljaista, mutta sitten tuli varsinainen ruuhka, kun koko pikkukaupungin väki pakkautui muutamalle kadulle, sen kahviloihin, kauppoihin ja kahteen kauppahalliin. Ne eivät nimittäin olleet ranskalaiseen tapaan ferme, vaan ihan ouvert. Toinen kauppahalli oli omistettu mereneläville ja toinen lihalle ja kasvikunnan tuotteille. Väkeä oli todella paljon ja yhdentoista maissa ihmiset olivat nauttimassa ostereita pystypöydissä, istumassa kahviloissa kupposella tai lasillisella, tapaamassa toisiaan ja juttelemassa kauniissa alkukesän aamussa. Lihakauppaan ja yhteen leipomoista oli jonot ulos asti, jotain hyvää siis tarjolla. Me ostimme vain nipun sipuleita hallista, sillä muistelin niiden olevan vähissä. 


Päivällisellä meillä oli sitäsuntätä-minestronea. En ollut ihan viivalla miten vähän meillä oli kasviksia varastoissa, mutta niin vain niistäkin syntyi kattilallinen keittoa. Huomenna on helppoa mennä kauppaan, sillä listalle voi kirjoittaa: osta kaikkea. Minestronen tein nyt omasta tai asiakkaan päästä-metodilla, siitä mitä sattui olemaan saatavilla. 



Minestrone revisited taas kerran


  • 3 dl pienikokoista simpukkapastaa (määrä kuivana)
  • 0,75 l litra vettä
  • 100 g pancettaa ohuiksi suikaleiksi leikattuna
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • puolikas porkkana (pari muuta kotoa asti tuotua olivat ehtineet mennä huonoiksi)
  • 10 cm pätkä purjoa (sekin kotoa siitä viimeisestä Lidlin hävikkilaatikosta ennen lähtöä)
  • 3 pientä uuden sadon sipulia varsineen
  • 3 tomaattia (yksi vihreä, yksi punainen ja yksi keltainen)
  • 5 cm pätkä kesäkurpitsaa
  • 1 tl valkosipulimurskaa
  • 1 rkl kanafondia
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • suolaa ja pippuria
  • lehtipersijaa
  • raastettua parmesaania

Leikkasin kasvikset suikaleiksi ja kuutioiksi. Kuumensi pannua kaasuliedellä ja kumosin sille pancettan. Se sai paahtua pannulla muutaman minuutin ja lisäsin sille kaveriksi sipulit. Kun pancetta ja sipulit olivat hetkisen paistuneet, kumosin ne kattilaan. Lisäsin pannulle tilkan oliiviöljyä ja käytin siinä tikuiksi leikattua porkkanaa ja kesäkurpitsakuutioita. Kumosin nekin kattilaan ja lisäsin sinne tomaattikuutiot, kanafondin, tomaattipyreen ja veden. Nostin keiton kiehumaan. Maustoin alustavasti suolalla ja pippurilla. 


Kun keitto kiehui maltillisesti, lisäsin mukaan pastan. Keitto kiehui noin 10 minuuttia ja sinä aikana pasta kypsyi ja liemi imeytyi mukavasti pastaan tehden keitosta sopivan sakeaa. Maistelin vielä ja lisäsin hieman suolaa ja enemmän pippuria. Annoksiin raastoimme päälle vielä parmesaania ja käytimme mobileyrtistön viimeiset lehtipersiljat. Aamun patongista oli vielä pätkä jäljellä ja se sopi keiton kaveriksi hyvin. 



Giro d’Italian yhdeksäs etappi oli taas henkilökohtainen aika-ajo, jonka nopeimmaksi puristi itsensä Remco Evenepoul ja sai pinkin paidan takaisin itselleen. Monta päivään johtanut Andreas Leknessund putosi muutaman sijan, on nyt kuudentena. Primoz Roglic ja Geraint Thomas ajoivat myös kelpohyvin eivätkä ole kaukana kärjestä. Huomenna on lepopäivä, myös CampaAdrian mobilekeittiössä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti