lauantai 6. toukokuuta 2023

Giro d'Italian aloituspäivän pasta Ranskassa

Huhtikuu meni yhdellä postauksella, sillä  olemme olleet reissussa ja erittäin vähäisten nettiyhteyksien varassa. Nyt olemme Ranskassa Amboisessa ja melkoisen temppuradan kautta sain kuin sainkin kunnallisen leirialueen nettiyhteyden toimimaan ainakin juuri tällä hetkellä. Olimme tällä alueella myös viime vuonna, itseasiassa kahteen kertaan, mutten muista miten nettiasiat silloin onnistuivat. Eipä sitä internettiä oikeasti ihan koko ajan tarvitsekaan, aika tuntuu kuluvan muutenkin. Mutta nyt kun Giro d'Italia alkaa, alkaa myös CampaSimpukan Italia-ruokahaaste, taitaa olla jo 13. kerta. Blogi täyttää näinä päivinä 12  vuotta. 

Olimme eilen markkinoilla Amboisessa, täällä on perjaintaisin "pienet markkinat" ja sunnuntaisin "suuret markkinat, joilla myydään kaikenlaista ruokaa ja ainakin näin keväällä myös paljon kasvien ja kukkien taimia. Kävimme Amboisen markkinoilla viime syksynäkin ja ostimme pieniä määriä kasviksia ja hedelmiä. Arvelimme, että eiköhän perjantain pikkumarkkinoilta taas jotain syötävää löydy ostettavaksi ja kyllä löytyikin. 


Olin kotona ottanut muutamasta italialaiseen keittiöön keskittyvästä kirjasta ohjeita sivukopioina, kokonaisia kirjoja ei painosyistä kannata kuljettaa mukana. Kävin ohjeita läpi ennen markkinoille kävelemistä ja pistin mieleeni mitä voisimme ostaa, jos kohdalle sattuisin. Palatessamme meillä oli uusia perunoita, munakoiso, muutama sieni, pinaattia, tomaatteja ja tuorepastaa kivasta kojusta, jossa oli vaikka mitä tuorepastoja kauniisti esillä ja myynnissä. Juustoja tai lihatuotteita emme ostaneet, ajattelimme pysyä kasvislinjalla muutaman päivän ainakin suurimmaksi osaksi. 


Valitsin päivän ruoaksi tuorepastaa munakoison ja sienien kanssa. En nyt yhtään muista mistä kirjasta ohjeen otin, eikä kopioissa ole kirjan nimeä missään kohden näkyvissä. Mutta ehkä se oli jonkun kuuluisan Italia-ruoan jättikirjan ohennettu versio aloittelijoille. Usein sellaiset ovat hyvin toimivia retkikeittiössä. Ei liikaa raaka-aineita tai välineitä. Ohjeessa käytettiin tortiglioni- tai pennepastaa, mutta meillä oli siis markkinoilta ostettu kaunis rulla ohutta nauhapastaa. Se oli kallein markkinaostos, 2,40€. Muut maksoivat kymmeniä senttejä tai alle euron. 

Pastaa munakoison ja sienien kanssa kahdelle

  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl voita
  • 1 pieni keltasipuli ohuiksi suikaleiksi leikattuna 
  • 1 tl valkosipulimurskaa
  • 3 ruskeaa herkkusientä viipaleiksi leikattuina
  • pieni munakoiso kuutoiksi leikattuna
  • 1,5 dl kuohukermaa
  • 200 g ohutta tuorenauhapastaa
  • kunnolla suolattua keitinvettä pastalle
  • raastettua parmesania
  • tuoretta basilikaa
  • suolaa ja pippuria
Laitoin matkakeittiön suurempaan kattilaan vettä kiehumaan ja suolasin sen reippaasti. Kuullotin sipulia ja valkosipulimurskaa hetkisen pannulla voissa ja oliiviöljyssä ja lisäsin sitten pannulle sieniviipaleet ja munakoisokuutiot. Paistelin niitä noin viisi minuuttia. Kaadoin mukaan kerman ja keittelin kastiketta noin kymmenen minuuttia, maustoin suolalla ja pippurilla. 

Kun kastike alkoi olla valmista, keitin pastan myyjän suosituksen mukaisesti 2-3 minuuttia. Sekoitin al dente-pastan kastikkeeseen, sekoitin ja raastoin päälle parmesania. Ripottelin vielä annoksiin vielä pienilehtistä basilikaa. Tämä oli oikein hyvä lihaton ruoka, sienet ja munakoiso antavat hyvin runsaan suutuntuman ja artesaanipasta oli kyllä hintansa väärti. Kaikkein kauneinta ruokaa sienistä ja munakoisosta on vaikeaa saada, mutta maku oli hyvä, se lienee tärkeintä. 


Giro d'Italiasta emme taida täällä Ranskassa paljonkaan nähdä, ellei satu olemaan leirialueella kelvollista wifiä. Mutta katsoimme lopputuloksista, että ensimmäisen etapin voittajaksi ajoi Remco Evenepoel ja hän lähtee huomenna pinkissä johtajan paidassa toiselle etepille. Emme yhtään muuten tiedä keitä on tämän vuoden kisassa mukana ja missä päin etappeja ajetaan, mutta eiköhän sekin selviä kisan edetessä. Mikäli nettiyhteyksiä ei lainkaan ole tulevina päivinä, postaus jää tekemättä. Kuvien lataamisen ainakin näyttäisi olevan lähes mahdottoman hidasta. Saimme kyllä katsottua Areenasta Charlesin ja Camillan kruunajaisia leirialueen wifissä, siitä olen iloinen. Mutta lähetys Girosta ehti loppua ennen kuin päivällinen oli syöty. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti