lauantai 13. toukokuuta 2023

Mikä maksaa?!?


Tulimme jo eilen tälle tosi kivalle leirialueelle, jossa nettikin toimii ainakin 10 minuuttia kerrallaan. Harjoitan sitä samaa PATIENZia, jota aina kaupan korttipäätteessä kysellään enkä menetä hermojani enkä halua lähteä vielä kotiin kunnollisen netin piiriin. Kävimme aamupäivällä kivalla pyöräretkellä Fourasin ympäristössä, täällä ei ole parhaat mahdolliset pyöräväylät, mutta kelvolliset kumminkin. Ajoimme läheisen niemen nokkaan ja rannikoa pitkin hieman kohti Rochefortia ja palasimme vielä sinne niemennokkaa kohden, sillä siellä Antti sai kauden ekat osterit ja minä sain katsoa, kun hän syö ostereita. Oiva työnjako. 

Päivällissuunnitelmat olivat valmiina jo eilisestä, kun kysyin Antilta jättimarketissa, että kestäisikö hän ajatusta syödä maksaa ja hän sanoi kestävänsä. Niin ostin pienen pakkauksen naudan maksaa, 188 g ja maksoi 4,65€. En osaa sanoa oliko vähän vai paljon, meillä sisäelimet maksavat minusta aika vähän. Täällä Ranskassa niillä saattaa olla parempi asema. Edellispäivän possunkyljykset maksoivat vähemmän kuin tuo maksaviipale, josta riitti oikein hyvin kahdelle. 

Sivukkeina meillä  oli tai ainakin yritti olla ricottaperunagratiinia. Ostimme sitä varten eilen perunoita pienen pussillisen ja sommittelin mielestäni oikein italialaisen ruokalajin, ainoa vika oli se, etteivät perunat kypsyneet sitten millään. Niistä tuli ensin sivukkeen sijaan jäljekkeitä ja lopulta oli pakko myöntää, ettei tuo perunalajike kypsynyt ollenkaan niin kuin toivoin. Pinnan viipaleet olivat jo lähellä hiiltymistä ja alemmat eivät näyttäneet mitään kypsymisen merkkejä. Ei voi mitään. Mutta onneksi meillä oli edellispäivän aterialta muutamat lusikalliset kaupallista juuriselleriremouladea, sekin purkki meni loppuun ja maistui maksan kanssa ihan hyvin. Aina ihan kaikki yritelmäni eivät onnistu, mutta ainakin yritän, eikö vaan?

Siitä se ajatus sitten lähti – menemään pieleen 

Maksaa Venetsian tyyliin 

  • 1 uuden sadon keltasipuli suikaleina varsia myöten
  • lehtipersiljaa
  • 2 rkl voita
  • 1 dl valkoviiniä
  • 188 g viipale naudan maksaa kahteen osaan leikattuna
  • suolaa ja pippuria
Kuumensin ulkona Campingazilla pannua ja sillä aimo nokareen voita. Kun voi oli sulanut, kippasin sille sipulisuikaleet ja kypsentelin niitä noin 10 minuuttia. Lisäsin mukaan lehtipersiljan ja viinin. Kun viini oli kiehunut melkein kokonaan pois, siirtelin sipulit ja persiljat pannun reunoille ja lisäsin keskelle vielä hieman lisää voita, nostin liekkiä pannun alla kuumemmaksi. Nostin maksaviipaleet pannun keskelle voihin ja paistoin niitä noin 2 minuuttia puoleltaan. 


Annokseen asettelin sitä kypsymätöntä ( en vielä silloin tajunnut, ettei peruna ole kunnolla kypsää) perunagratiinia, viipaleet maksaa ja niiden päälle sipulit. Maistoin maksaviipaleet suolalla ja pippurilla. Otimme vielä lautasille sitä pelastavaa enkeliä eli selleriremouladea. Maksa onnistui hyvin, oli juuri sopivaa kypsyydeltään ja mausteiltaan. Perunat palautimme vielä kypsymään lisää, mutta ei sekään auttanut. 


Giro d'Italiassa oli kahdeksas etappi ja ehdimme nähdä siitä pätkiä noin 40 viimeisen kilometrin ajalta, netti piti välillä käydä hakemassa ulkoa uudelleen. Ben Healy voitti ja edelleen kokonaiskilpailua johtaa Andreas Leknessund. Primoz Roglic on ilokseni kolmantena ja Geraint Thomas viidentenä. Huomenna vielä ajetaan Italiassa ennen maanantaista lepopäivää, jolloin saamme syödä mitä haluamme. 


Päivän vesitorni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti