lauantai 7. heinäkuuta 2012

Pissaladière

Jokihaka kokkaa-blogissa oli tehty kevättalvella ranskalaista sipulipizzaa, pissaladièrea ja sellaisen minäkin tahdoin tänään valmistaa. Nimelle hihittelyn voi hoitaa heti alta pois ja sitten ainakin leikkiä aikuista. Voin vain kuvitella, miten jokunen vuosi sitten olisi pöydässä ollut kikatusta, jos jälkeläisten kavereiden kyläillessä olisin tarjoillut tätä. Etenkin kun meillä oli usein siihen aikaan hyllyssä kahvia, jonka tuotenimi on Paskà. No niin, asiaan. 

Muistan nyt kuinka miettin tuolloin maaliskuussa, että kesällä sitten Tour de Francen aikaan  kokeilen tätä ohjetta. Sitten tietysti unohdin koko jutun, kunnes tänä aamuna ohjemetsällä törmäsin pissaladièreen. Pikkugooglailulla löysin Jokihaan toteutukseen. Mielessäni oli muistikuva, että jossain toisessakin kotimaisessa lempiblogissani olisi tehty samaa ruokaa vastikään (alle puoli vuotta sitten) ja Kokeista ja poteistahan se löytyi, kun hieman selailin.

Sipulitäytteeseen käytin:
  • 3 suurta keltasipulia
  • 3 suurta punasipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 laakerinlehteä
  • rosmariinia
  • timjamia
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria
  • kunnon  nokare voita
  • iso loraus oliiviöljyä 
Täytteeseen tuli myös:
  • mustia kivettömiä oliiveja
  • pieni rasia anjovisfileitä
  • tuoretta timjamia
  • liraus oliiviöljyä
Kuorin sipulit ja valkosipulinkynnet ja leikkasin ne viipaleiksi. Sulatin voin ja lisäsin oliiviöljyä pataan niin, että pohja peittyi reilusti. Kaadoin sipulit ja mausteet pataan ja aloin kypsentää niitä pikkuhiljaa. Alussa sekoittelin hyvin reunoja myöten, mutta kun sipulit alkoivat luovuttaa mehuaan, saattoi padan jättää miedolla lämmöllä omaan rauhaansa. Kypsensin sipulia tunnin verran ja niistä tuli ihanan pehmeitä ja karamellisoituneita. Nostelin sipulit viilenemään lautaselle. 

Sipuleiden kypsyessä tein taikinan nousemaan. Siihen tuli:
  • 3 dl lämmintä vettä
  • 0,5 hiivapalaa
  • 0,5 tl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 8-10 dl vehnäjauhoja
Lämmitin veden kädenlämpöiseksi ja murustelin hiivan veteen. Lisäsin kulhoon sokerin ja suolan ja sitten pikkuhiljaa jauhoja, kunnes taikina alkoi muodostua. Kaadoin öljyn käteni kautta, että sain taikinan irtoamaan kädestäni ja taikinan kiinteäksi palloksi. Jätin taikinan kohoamaan lämpimään paikkaan peitettyyn kulhoon. 

Etsin valmiiksi mustat kivelliset oliivit ja poistin kivet niistä, noin 15 kpl. Jääkaapista löytyi pieni paketti anjoviksia. Kuumensin uunin 225 asteeseen. Kun taikina oli kohonnut riittävästi, kaulitsin sen uunipellin kokoiseksi lätyksi leivinpaperin päälle. Levitin jäähtyneet sipulit pohjan päälle ja voitelin  reunat oliiviöljyllä. Paistoin pissaladièrea, kunnes pohja oli kypsä. Nostin pellin pois uunista ja laitoin uunin lämmöt pois. Levitin anjovisfileet sipulien päälle salmiakkiruudukoksi ja ripottelin oliivit ruutujen keskelle, sekä muutaman timjamin oksan. Nostin pellin vielä jälkilämpöön muutamaksi minuutiksi, että loputkin päällisistä lämpenisivät. Valmiin ruoan päälle ripotin vähän oliiviöljyä. Punasipulin käyttäminen väritti pissaladièren tummemmaksi, kuin Jokihaan ja Kokkien ja pottien luomukset. Pissaladière maistui aivan mahtavalle, paitsi se Kammenpyörittäjän haukku, jossa oli sipulien sekaan unohtunut kokonainen laakerinlehti.


Tour de Francen seitsemäs etappi Tomblainesta La Planche des Belles Fillesiin oli pituudeltaan 199 km. Eilisen kolaroinnin jäljiltä keskeyttäneiden lista on pidentynyt, Giron voittanut Ryder Hesjedal joutui jättämään leikin kesken. Tänään oli ensimmäinen vuorietappien sarjassa. Etappi päättyi jyrkkään ylämäkeen ja sen päätteeksi paidanvaihtajaiset olivat käsillä. Sky-tallin Chis Froome ehti ensimmäisenä maaliin autettuaan kapteeninsa jo kilpailun kärkeen. Keltaisen paidan päälleen sai Bradley Wiggins. Cadel Evans tuli etapin kakkoseksi. Fabian Cancellaran mahdollisuus ajaa huomenna kotimaassaan keltapaidassa ei toteutunut, mutta upeasti hänkin taisteli maaliin.


8 kommenttia:

  1. Hauska tuo Asterix-kuva:)
    Pissaladiere on hyvää;olen syönyt mutten laittanut.

    VastaaPoista
  2. Yaelian: Noita kuvia otettiin x kpl :) Kömmimme pihalla figuurien kanssa, ehkä naapurit katsoivat ihmeissään. Luulen, että laitamme tuota sipulipaistosta toistekin, se oli aivan loistavaa.

    VastaaPoista
  3. Minä olen mielenkiinnolla seuraillut näiden figuurien seikkailua teidän pihalla. Tulee aina hyvälle mielelle. Mitäs siitä, jos naapurista soitetaan valkotakkiset paikalle ;-)

    VastaaPoista
  4. Jonna: Sitä odotellessa:) lapset leikkivät figuureilla aikansa, nyt on meidän vuoromme :D

    VastaaPoista
  5. Tuokin on vielä kokeilematta...
    Tulipa isohkoja eroja etapilla. Evans oli vähän pehmeä lopussa. Ei päässyt Fabian Sveitsiin keltapaidassa vaikka hyvin polkikin.

    VastaaPoista
  6. En minä sille pissaladierelle hihitellyt, mutta paskakahvin kohdalla jo nauratti:) Mitäs sille teille laakeripuulle muuten kuulu? Onko voimissaan?

    VastaaPoista
  7. Ankerias: Laakeripuu kyllä kukkuu hengissä, muttei ole kyllä kasvanut paljonkaan. Siinä meinasi keväällä olla kirvoja, mutta nyt ei ole tällä erää. En raski siitä usein ottaa lehtiä, ettei se näytä ihan kaljulta :)

    VastaaPoista
  8. Suloinen kuva. Koirani kutsumanimi oli Obelix....

    VastaaPoista