torstai 23. elokuuta 2012

Polvorón, espanjalaiset mantelikeksit


Olen vieläkin aika huono pikkuleipäleipuri, en juuri koskaan tule tehneeksi pikkuleipiä enkä kauhean paljon välitä niitä syödäkään. Nyt kuitenkin ajan ollessa hieman kortilla ajattelin tehdä jotain espanjalaisia pikkuleipiä, sillä arvelin niiden olevan nopeatekoisia. Löysin ohjeen mukavalta kuulostaviin polvoróneihin. En ole varma miten sanaa pitäisi taivuttaa, mutta kyse on siis polvorón-nimisestä pikkuleivästä. Ohjeita oli monessakin blogissa, mutta Seasaltwithfood-blogissa käytettyyn ohjeeseen tartuin. Pieneen taikinaan, josta tuli pellillinen pikkuleipiä käytin:
 • 110 g vehnäjauhoja
 • 100 g suolatonta voita
 • 40 g tomusokeria
 • 50 g mantelijauhetta
Kuumensin uunin 150 asteeseen ja mittasin jauhot kulhoon. Jauhoja oli tarkoitus ensin paahtaa uunissa, mikä oli minulle vieras metodi, mutta tottelin lähestulkoon. Siivilöin jauhot niin tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperin päälle uunipellille kuin suinkin osasin. Laitoin sitten pellin uuniin. Ohjeen mukaan jauhoja paahdetaan 20 minuuttia vahtien, etteivät ne rusketu liikaa. Minun kärsivällisyyteni riitti siksi aikaa, kun tein muut taikinahommat valmiiksi, eli noin kymmenen minuuttia.

Sinä aikana vatkasin pehmeän voin ja tomusokerin tasaiseksi tahnaksi ja lisäsin mantelijauheen mukaan, sekoitin jälleen. Kun jauhot olivat olleet kymmenisen minuuttia uunissa, niistä lähti vieno paahteinen tuoksu ja nostin pellin pois uunista. Valutin paperin mutkasta jauhon siivilän läpi kulhoon, jotta jauho jäähtyisi nopeasti. Lämmin jauho sulattaisi taikinan voin ennen aikojaan. Siivilöin jauhon pariin kertaan, kunnes se oli viilennyt. Kärsivällinen tietysti olisi vain odottanut jauhon jäähtymistä. Sekoitin sitten lastalla jauhot taikinaan mukaan ja ihan lopuksi painelin pehmeää taikinaa hieman jauhoisin käsin, että taikinasta muodostui kiinteä pallero. Varoin liikaa puristelemasta, ettei käsieni lämpö pehmentäisi taikinaa liikaa. Jauhotin leivinalustan ja ripotin taikinan pinnalle ja kaulimelle hieman jauhoja ja kaulin taikinan noin puolen sentin levyksi. Otin siitä pikkupeipämuotilla pyörylöitä ja paistoin niitä noin 20 minuuttia. Ehkäpä juuri jauhon paahtaminen antoi sen houkuttelevan tuoksun näihin pikkuleipiin, joista minä en saanut yhtä kauniita, kuin lähdeblogissani oli, mutta hyviltä ne maistuivat runsaalla tomusokerikerroksella silattuna. Polvorón-keksejä syödään Espanjassa etenkin joulun aikaan.

Vueltan pariin ehdin vasta illalla tallennuksen parissa, mutta Steephill kertoo, että tänään ajetaan 175 km Tarragonasta Jacaan ja etappikarttaa voisi luonnehtia nousuvoittoiseksi, ihan kuten meidän Kuikan lenkkiämme alkuviikosta. En luule, että ammattilaisten tarvitsee taluttaa, kuten minun piti. Onneksi Kammenpyörittäjä odotti mäen huipulla!


6 kommenttia:

 1. Herkullisen näköisiä keksuja!

  Oma vetomies on iloinen asia :)!

  VastaaPoista
 2. Varmasti herkullisia keksejä :) en ole itsekään tainnut tehdä kuin Julia Childin aurakeksejä, tämä voisi olla toinen keksikokeiluni!

  VastaaPoista
 3. Herkullista! Olen Espanjassa syönyt polvorón-keksejä.Kaikki,missä on matelia on hyvää:)

  VastaaPoista
 4. luimupupu: kun vaan pysyis peesissä :D

  annemi: suosittelen, taikinassa oli mukavaa pehmeyttä ja valmiissa kekseissä rapeutta.

  Yaelian: manteli tosiaan tuossa taisi olla se avain

  VastaaPoista
 5. Manteli ja paahdettu jauho; kuulostaa erityisen hyvältä! Ihmettelen vain miksi väität olevasi huono pikkuleipäkokki, kun nämäkin keksit näyttävät mahdottoman hienoilta ja kaiken lisäksi syötävän hyviltä ;)

  VastaaPoista
 6. Hiidenuhma: Voi jospa näkisit, millaisia olen yrittänyt saada pursottimella aikaan, niin hauskuutta riittäisi piiiitkäksi aikaa :D

  VastaaPoista