perjantai 31. elokuuta 2012

Varma syksyn merkki - keittoa päivälliseksi

Keittojen ilmestyminen monen suosikkibloggaajani postauksiin on varma syksyn merkki. Tänään mekin söimme keittoa ja koska meillä syödään nyt Espanja-teeman mukaan (vaikka hampaat irvessä), oli keitossakin niin paljon Espanjaa kuin vaan sain siihen sullottua. Katselin neuvoja monesta paikasta ja päättelin, että tässä tarvitaan ainakin tomaattia, paprikaa, sahramia ja chiliä. Keräsin ajatuksia niin monesta paikasta, etten vinkkaa niihin kaikkiin. Tämä uusi suosikkiblogini voi kuitenkin antaa muillekin mukavan lukukokemuksen. Pidän blogin tyylistä, houkuttelevista ohjeista ja kauniista kuvista. Ihan niin monimutkaisesti en keittoamme toteuttanut, kuin ohjeessa oli. Tein keiton kolmessa vaiheessa. Ensin tein keiton liemipohjan:
 • 2 tomaattia
 • 1 punainen paprika
 • 2 pientä sipulia
 • 2 suurta valkosipulin kynttä
 • sahramihippuja
 • oliiviöljyä
 • 3 keitettyä perunaa
 • 3 dl hummerilientä
 • 1 dl kuivaa valkoviiniä
 • suolaa ja pippuria
 • chilihiutaleita
Kalttasin kaksi tomaattia ja leikkasin ne kuutioiksi. Silppusin sipulit ja poistin paprikasta siemenet ja valkoiset sisuskalvot, leikkasin paprikan kuutioiksi myös. Kuorin keitetyt perunat ja leikkasin ne paloiksi (tässä sain käytettyä salaatista unohtuneet perunat, peruna toimii suurusteena tällaisessa keitossa). Kuumensin padassa oliiviöljytilkan ja laitoin sipulit öljyyn kuullottumaan ja sahramihiput luovuttamaan makuaan. Hetken kuluttua lisäsin tomaatit ja paprikan ja annoin niiden kypsyä muutaman minuutin. Seuraavaksi lisäsin pataan hummeriliemen, perunapalat ja valkoviinin. Tämä seos sai rauhassa kypsyä noin viisitoista minuuttia. Sinä aikana valmistelin merenelävät. Niitä keittoon tuli:
 • 250 g merilohta
 • 200 g kuhaa
 • 8 kuorittua tiikerirapua
 • 10 sinisimpukkaa
Puhdistin simpukat ja nyhdin niistä parrat irti. Kuumensin pannulla noin 1 dl kuivaa omenasiideriä ja kumosin simpukat pannulle. Laitoin kannen päälle ja muutaman minuutin kuluttua yhdeksän simpukkaa oli auennut, heitin aukeamattoman kompostikuppiin. Nostin simpukat siivilään valumaan ja jäähtymään. Sulatin tiikeriravut ja  jätin ne simpukoiden kaveriksi valumaan. Varmistin, ettei lohessa ole ruotoja ja leikkasin kalan irti nahasta ja kuutioiksi. Kuha myytiin nahattomaksi leikattuna fileenä. Sen keskellä oli lyhyitä piukassa olevia ruotoja, joten leikkasin kylmästi keskikohdan pois ja suikaleet pienemmiksi paloiksi. Näin simpukat, ravut ja kalat olivat valmiina.

Seuraavaksi maistelin liemipohjaa ja maustoin sitä suolalla, pippurilla ja chilihiutaleilla. Soseutin liemipohjan sattumat mixerissä ja kaadoin tasaisen keittopohjan takaisin pataan. Kuumensin liemen uudelleen kiehuvaksi ja lisäsin kalapalat ja ravut mukaan keittopohjaan kypsymään, muutamassa minuutissa kala oli kypsää ja ravut muuttuneet kauniin punerviksi. Aivan lopuksi nostin simpukat mukaan lämpenemään. Söimme lämmittävän keiton hyvillä mielin tuoreen leivän kanssa aivan viimeiseen tippaan asti.

Vueltan 13. etappi lähti liikkeelle Santiago de Compostelasta ja päättyi 173 km myöhemmin Ferroliin. Maisemat pohjoisessa Espanjassa näyttivät upeilta, sininen meri, vihreä maasto, iloisen väriset rakennukset. Tuolla olisi mukava matkailla. BMC-tallin Stephen Cummings selvitti etapin nopeimmin. Kokonaiskilpailua johtaa edelleen Joaquin Rodriguez ja toisena on  Alberto Contador, jota en kuulema saa sanoa Alluksi enkä Altsuksi, esikoinen kielsi. Ihme juttu.


14 kommenttia:

 1. Kyllä, keitot on tosi hyviä juuri nyt! Viikonloppuna on tarkoitus tehdä tomaattikeittoa :)

  VastaaPoista
 2. jokihaka: Oli ihan kireät siimat kaupoilla, ei tarvinut ihan pakastimeen turvautua:)

  Heidi: Tee postaus, tomaattikeitto-ohjeita aina kaivataan!

  VastaaPoista
 3. Syksyn tulon tosiaan huomaa siitä, että alkaa kovasti sopattaa. Meillä on nyt keitelty taas keittoja innolla pitkin viikkoa. Tämä sopisi hyvin valikoimaan, tomaattipohjaiset keitot on ihania!

  VastaaPoista
 4. Jonna: Laita chiliä minua rohkeammin! Voi kun pääsisin siitä ujoudesta chilin suhteen.

  VastaaPoista
 5. Nam, nam, sahramista kalaörkkisoppaa.
  Hienot on maisemat Espanjassa ja eilen oli huikea loppumäki.

  VastaaPoista
 6. luimupupu: Nam nam mekin sanottiin vaikka lonkeroiset puuttuikin. Oli hieno loppu eilen, tänään ei niin jännä. Eilisestä pyöräilystä niska vähän tönkkö, huomenna uusi päivä, pyysin lukkopolkimet pösöön ja on kuulema ihan pyytämistä vaille valmista:)

  VastaaPoista
 7. Olen ottanut syksyn ilolla vastaan, ehkä juuri siksi että alkaa tämä keittokausi ja tänä syksynä olen luvannut itselleni tehdä ennätysmäärän keittoja :)

  Hyvältä näyttää tuo keittosi, laitanpa listalle kokeiluun.

  VastaaPoista
 8. annemi: Minulla on vähän sama suunnitelma:)

  VastaaPoista
 9. Kyllä joo alkaa sopattaa ja patatuttaa myöskin näin syksyn tullen. Tästä sun keitosta tuli mieleen että voisikin laittaa bouillabaisset tulille. Tämä maistuisi kyllä myöskin.

  VastaaPoista
 10. Maistuis varmaan meillekin! Sinisimpukoita tekee jo mieli, kovasti. Nythän onkin jo R-kuukausi, joten niitä voisi alkaa keittelemään :) Keitossa en olekaan niitä koskaan käyttänyt.

  VastaaPoista
 11. Anna: Patatuttaa :D :D Sitäkin!

  Kotiharmi: Olisi ollut kiva saada sellaisia pieniä sieviä simpukoita, mutta niitä ei meillä koskaan näy kaupoissa. Sinisimpupoistakin saa olla tyytyväinen, jos niitä löytää.

  VastaaPoista
 12. Eilen illalla ihmeteltiin, miksen ollut kommentoinut, että Alpohan se Alberto on...

  VastaaPoista
 13. luimupupu: Alpo, tottakai! On sillä Alpolla kyllä herkkyyttä lähteä irti, mutta katselee taakse enemmän kuin ikinä. Varmaan se on se kilpailemattomuus. Kunto voi olla mainio, mutta kisaterä ruosteessa.

  VastaaPoista