tiistai 7. elokuuta 2012

Yhden hedelmän satoja

Meillä on tänä vuonna pihassa muhimassa parikin yhden hedelmän satoa. Ei niistä varsinaisia festivaaleja saa aikaiseksi, ei kehitellä kokonaista menua yhden kappaleen ympärille. Mutta huomiota saavat niin ainokainen luumumme, kuin maissintähkämmekin. Käyn aamuin illoin tarkistamassa, että luumu on edelleen paikallaan ja silmämääräisesti mittailen, onko se kasvanut. Samoin maissintähkää tarkastelen ja silittelen sen hienoa kiiltävää kampausta. Omenia meille on tällä haavaa tulossa neljä, mikä on kaksi vähemmän kuin viime vuonna. Yksi karviaispensaistamme otti opikseen, moitimme sitä useana vuonna ja ääneen sanoimme viime vuoden olleen se last chance. Nyt se on pihan pensaista melkein muhkein! Se otti onkeensa. Millaisia käänteisjättisatoja teille tulee, hupsuja ja liikuttavia, ärsyttäviä tai lannistavia? Innostuiko joku tänä vuonna viimein kasvamaan, mikä ei enää saa armoa?

Luonnonkiharat
ps. Onko teillä vinkkejä liiallisen salvian hyödyntämiseen? Sitä puskee aivan vallattoman paljon. Olen jauhanut jo kuivumaan lipstikka- ja persiljasuolaa monta purkkia. Kävisiköhän salviakin suolan kumppaniksi samaan tapaan? Olen tosi huono käyttämään salviaa tuoreenakaan. Ottaisin vinkit ilolla vastaan!

11 kommenttia:

 1. Tuollainen voisi olla minunkin satoni, jos olisi kasvimaa...
  Salviaa reilusti pannulle voikimpaleen kanssa kalaa paistaessa, ihana maku. Yllättävän moneen käy tuo salvia, kun kypsentää sitä hetken, rohkeasti kokeilemaan. Miksei siihen suolaankin.

  VastaaPoista
 2. Heleen: Tuo salviavoi onkin tuttu, teen sitä mielelläni ja olen friteerannut salviaa. Olisi kiva löytää keino, jolla säilöä salviaa, kun sitä on tosiaan aivan tolkuttoman paljon:) Pakastin viime vuonna, se toimii jotenkuten. Kuivatusta, sellaisenaan kuivatusta en oikein pidä. Pitänee tehdä pieni satsi salviasuolaa kokeeksi.

  VastaaPoista
 3. Salviapesto toimii hyvin ja sen voi pakastaa annospaloina. Kokkipoteista löydät ohjeen.

  VastaaPoista
 4. Ihana silkkitukka! :)

  Annoin lähtöpassit munakoisolle. Yritin ainakin kolmena kesänä kasvihuoneessa. Hillitön kirvapyydys, kukki kyllä, mutta hedelmiä ei ilmestynyt minään vuonna, vaikka kuinka vaihtelin lajikkeitakin. Ostan siis koisot kaupasta.

  VastaaPoista
 5. Hannele: Kiitos, tuohon tutustun heti tänään!

  Tusla: Meillä kävi koisojen kanssa ihan sama viime vuonna. Koisot kaupasta! :)

  VastaaPoista
 6. Salviapestoa minäkin ehdotan, se on yllättävän hyvää - etenkin, jos vierastat tuoreen salvian makua. Pastan kanssa ei paljon muuta tarvitsekaan kuin nokareen salviapestoa.

  VastaaPoista
 7. Parvekkeelle ei suuria viljelyksiä mahdu mutta onneksi yrtit pärjäävät siellä vaihtelevalla menestyksellä. Basilika on ronkeleista ronkelein, se kun ei tunnut tykkäävän auringosta eikä kylmästä. Meidänkin sveitsiläinen salviamme voi hienosti ja pääkokki on siitä kovin innoissaan. Olemme yleensä pakastaneet salviaa ja se on toiminut hyvin. Käytämme sitä salviavoin lisäksi lähes kaiken ruoan mausteena. Useinhan varotellaan, että salvian kanssa pitää olla varovainen kun se on niin voimakas... Yrttiöljy on kätevä tapa käyttää rehottavia puskia. Reilu kasa yrttejä, ripaus suolaa ja hyvää oliiviöljyä ja Bamixilla pöristelyä. Käytetään salaattien kanssa, lihan ja kalan päällä...

  VastaaPoista
 8. Aika moppi:) Siitä olisi saanut hyvän kuvantunnistuskilpailun. En olisi hoksannut mikä on. Luullut joksikin eksoottiseksi hedelmäksi. Vaikka onhan maissikin aika eksoottinen.

  Niin ja se salviapesto, samaa mieltä muiden kanssa, on hyvää.

  VastaaPoista
 9. RRaadelma:Kyllä minä nyt alan olla vakuuttunut, että salviapestoa kannattaa kokeilla kaikkien suositusten mukaisesti:)

  luimupupu: Nyt salvia pihalla on märkää, kun on satanut tänään sen seitsemän kertaa, mutta heti kun se kuivuu, käyn kimppuun:) Oletteko Enecoa ehtineet katsoa?

  Ankerias: Mietin vähän sitä, että arvuuttaisin, mutta tuumin, että "kaikilla muilla" on kyllä ollut maissia pihallaan, joten tämä hemaiseva pörröpää on kyllä tuttu :D

  VastaaPoista
 10. Emme ole katsoneet Enecoa kun Eurosport 2 ei näy... harmi.

  VastaaPoista
 11. Meidän parveketomaatit ovat tehneet isomman sadon kuin ikinä, nyt vaan jännätään, ehtivätkö kaikki kypsäksi, kun nuo kesäsäät viileni. Varmuuden vuoksi jätin näkösälle chutneyohjeen vihreistä tomaateista. Yrtit taas tänä vuonna eivät oikein kukoista. Salviani ovat järjestään tulleet täyteen sinisiä pilkkuja ja sitruunamelissat ja mintut täyteen kirvoja. Timajami ja rosmariini näyttävät parhaimmilta.

  VastaaPoista