lauantai 11. elokuuta 2012

Vihdoin Julian jäljillä, kantarellipiiras

Koko viikon olen aamuhetkinä selannut keittokirjaa, mutten ole saanut päätetyksi, mitä Julia Childin ohjetta kokeilisin. Käytimme belgialaismurekkeeseen kantarelleja ja niitä jäi puoli rasiallista. Löysin Ranskalaisen keittiön salaisuudet-kirjasta herkkusienipiiraan ohjeen ja ajattelin sen liippaavan riittävän läheltä ja tein piirakan täytteen kantarelleista. Samalla tuli estettyä hävikkikin, mikä on aina hyvästä. Käytin piirakkaan peruspohjaohjetta, johon tuli:
  • 250 g vehnäjauhoja
  • 125 g voita pieniksi kuutioiksi leikattuna
  • 1 kananmuna
  • 1 tl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 40 ml vettä
Keräsin vettä lukuunottamatta kaikki aineet  kulhoon. Puristelin ainekset  sormenpäillä leivänmurumaiseksi silpuksi. Lisäsin veden  muutamassa erässä ja sekoitin taikinan  tasaiseksi.  Annoin sen levätä jääkaapissa kelmuun käärittynä puolisen tuntia. Sillä välin valmistelin täytteen ja kuumensin uunin 225 asteeseen. Täytteeseen tuli:
  • 2 pientä uutta sipulia varsineen silputtuna
  • 3 dl kantarelleja muutamaan palaan leikattuina, pienet ja ehjät kokonaisina
  • 1 rkl voita
  • 1 tl sitruunamehua
  • 1 rkl portviiniä
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 3 dl kermaa
  • 3 kananmunaa
  • muutama raapaisu muskottipähkinästä
  • 1,5 dl voimakasta juustoa, käytin Old Amsterdameria
Kuullotin sipulia voissa hetkisen ja lisäsin sienet pannulle. Kohta lisäsin pannulle sitruunamehun ja portviinin ja annoin pannulle muodostuneen liemen kiehua kasaan. Sekoitin sillä välin kerman ja kananmunat tasaiseksi velliksi ja maustoin sen muskottipähkinällä. Raastoin juuston. Kaulitsin taikinan ja asettelin taikinaa pieniin piirakkvuokiin ja yhteen pitkänomaiseen vuokaan. Käänteistottelin Juliaa, enkä sekoittanut sieni-sipuliseosta muna-kermaseokseen, vaan ripottelin sen piirakapohjille ja kaadoin sitten muna-kermaseoksen päälle. Ripottelin pinnalle juustoraastetta ja paistoin piirakoita uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Maistuivat alkupalana erinomaisesti. Alan yhä enemmän pitää sienistä.

Eneco Tour vetelee viimeisiään, huomenna ajetaan päätösetappi, olemme ehtineet katsoa kisaa melko vähän. Tänään ajettiin henkilökohtainen aika-ajo. On ollut mukava nähdä taas Alberto Contador kisaamassa, eivätkä Belgian maisematkaan hullummilta näytä. 


10 kommenttia:

  1. Herkullisen kuuloinen ja nätin näköinen piirakka kukkineen kaikkineen.
    Nättiä ja siistiähän Belgiassa on, voisin lähteä sinne(kin) koska tahansa...

    VastaaPoista
  2. luimupupu: Oikein kerättiin kaikkia syötäviä kukkia pihalta Sami Tallbergin Koivumahlaa & kaviaaria-kirjan innoittamana:)

    Mutta mitä mitä, Vuelta alkaa jo viikon päästä! Pitäisi kääntää ajatuksia Espanja-kokkauksiin :)

    VastaaPoista
  3. En saa kyllikseni näistä teidän hahmoista, niistä tulee vaan aina niin hyvälle tuulelle.

    Ja ehkä olet esikuvani tässä sieniasiassa, jos niistä on mahdollista alkaa pitää, vaikka suhde ei lähtökohtaisesti lämmin olisikaan.

    VastaaPoista
  4. Ihanasti asemoitu piiras tuossa kukkien keskellä! Ja kaikki missä on kantarelleja, on hyvää.

    VastaaPoista
  5. Jonna: Oli taas hauskat leikkituokiot, kun kuvattiin Milouta:) Kyllä se on mahdollista oppia pitämään sienistä, olen elävä esimerkki siitä!

    Kotiharmi: Kiitos, oli onnistunut alkuruoka kyllä. Kantarelleihin melkein tässä jo ihastuin, olisi kiva itsekin niitä löytää metsästä. Olen sienestänyt kerran elämässäni, se päättyi nolosti. Ehkä kerron joskus, korostan sanaa ehkä. :)

    VastaaPoista
  6. Miten suloinen ja takuulla herkullinen piirakka.Voi miksi täällä ei ole kantarelleja! No ehkä voisi kokeilla osterivinokkailla.

    VastaaPoista
  7. Yaelian: Kiitos, maukasta oli! Pidin erityisesti kantarelleista sen vuoksi, ettei niissä ollut sitä niljaista tunnetta suussa, kuten monesta muuta sienestä tulee :) Kuten huomaat, asiantuntijuus on kaukana, kun sienistä puhun:D

    VastaaPoista
  8. Ihan huikea kantarellipiirakka! Kaunis ja varmasti herkullinen kaikkine portviineineen. Nuo kukat ovat kyllä kuin iso kasa pisteitä i:n päällä.

    VastaaPoista
  9. Kaunis esillepano piirakallasi, makukin on varmasti erinomainen :)

    Rakastan kantarelleja, en malta odottaa että saan niitä omaan keittiöön ja pääsen kokkaamaan niistä ihania herkkuja :)

    VastaaPoista
  10. RRaadelmasta:Kiitos, kukat ovat kyllä kauniita ja hauskaa, että ne lajit maistuvatkin hyviltä.

    annemi: Kiitos sinullekin! Minäkin luulen, että kantarellit tulevat olemaan toistekin lautasillamme.

    VastaaPoista